wtorek, 16 kwietnia 2019

Profesjonalnie, wygodnie oraz z klasą | Odzież gastronomiczna.

Od kilku lat wielokrotnie moje posty nawiązywały do obecnie panujących trendów jeśli chodzi o modę kobiecą. Co roku zalewają nas nowe pomysły co do obowiązującego w danym momencie stylu, printu jak i kolorów. Mimo wszystko i tak odnoszę wrażenie, że nie pojawia się nic nowego, a po prostu odświeżane są stare trendy. Pamiętam czasy mojej szkoły średniej, gdy nie było jeszcze  ogólnego dostępu do internetu. Każdy z nas miał swój własny styl i każdy wyglądał inaczej. Nie było sytuacji, w której wszystkie dziewczyny w klasie miały takie same spodnie czy markę butów. Ale czasy mamy inne i schludny a przede wszystkim modny wygląd to bardzo ważny aspekt w życiu większości z nas. Nie ważne również gdzie pracujemy, wszędzie obowiązuje pewien kod odpowiedniego ubioru w stosunku do danego miejsca pracy. Jednym z takich miejsc są profesjonalne kuchnie przygotowujące posiłki dla większej ilości osób. Tam liczy się zarówno schludny, pro wygląd jak i wygodna, funkcjonalna odzież gastronomicznaDobrze skrojona odzież przy użyciu odpowiedniego materiału, bardzo ułatwia pracę  w kuchni. Często w trudnych warunkach ze względu na wysokie temperatury jak i pracę pod presją uciekającego czasu, ilości zamówień w danym momencie. Tak samo sprawa ma się jeśli chodzi o osoby pracujące bezpośrednio z klientem na terenie danej restauracji. Profesjonalny wygląd z zachowaniem odpowiednikiem higieny to bardzo ważny punkt w kontrakcie z klientem. 

Nie raz bywa i tak, że prosto z kuchni na salę musi wyjść główny kucharz. Często po wielu godzinach żmudnej pracy. A nikt  z nas nie chciałby widzieć go w mało atrakcyjnej i co gorsza zabrudzonej, zniszczonej odzieży gastronomicznej. Gdyby tak było, pewnie drugi raz byśmy już tam nie wrócili. Dlatego tutaj kolejnym ważnym punktem jest sposób jej systematycznego, dokładnego i odpowiedniego prania. Nie ważne czy pracujemy na stanowisku kelnera, szefa kuchni czy jego pomocnika, zawsze powinniśmy mieć na sobie profesjonalną, wygodną oraz funkcjonalną odzież gastronomiczną.

Magdalena

1 komentarz:

  1. Uniformy to bardzo istotna rzecz a czystość to podstawa. Moim zdaniem to pracodawca powinien zapewnić pranie odzieży roboczej. Jednak nie wszystkie uniformy w gastronomii muszą być białe.Widziałam kiedyś w sklepie mięsnym pracowników ubranych w kolor zielony :-)

    OdpowiedzUsuń