czwartek, 20 czerwca 2013

Pora zacząć robić zapasy na zimę :) + wtorkowa zupa

Nie wiem jak Wy ale ja co roku robię drobne zapasy owoców i warzyw na zimę . Mamy połowę czerwca i najwyższa pora zabrać się za robienie pierwszych mrożonek. Dzięki temu zimą nadal cieszę się smakiem truskawkowego koktajlu lub bananowego z dodatkiem natki pietruszki. A już niedługo przyjdzie pora na jagody ,borówki , maliny i śliwki. W tym roku zakupiłam dwa krzaczki jagód goji. Rosną pięknie, niestety owoców  w tym roku mieć jeszcze nie będą. 

Wracając do mrożonek w tym tygodniu zabrałam się za truskawki. Niestety jest to kwestia tygodnia jak znikną . Zakupiłam 2 kg u mojej sąsiadki. Gdybym miała większa lodówkę pewnie mrożonek zrobiłabym więcej.
Jak wiecie truskawki to samo zdrowie a do tego są pyszne.


Wszystkie ładnie umyłam, wycięłam co trzeba i popakowałam w woreczki . 




A w poniedziałek zabrałam się za pietruszkę. Zerwałam ją  w moim małym ogródku.
O pietruszce i jej właściwościach pisałam już wcześniej - "Koktajl na bazie pietruszki w dwóch wersjach" .
Ja uwielbiam smak pietruszki w koktajlach jak i w sałatkach czy zupie. 

Pietruszki narwałam dość dużo.


Umyłam ją .



Podsuszyłam i spakowałam w woreczki. Wyszło mi 10 sztuk. 



Jeśli też planujecie zrobić zapasy na zimę to najwyższa pora się za to zabrać :)

Robicie zapasy na zimę ?  Czy może całą zimę czekacie na kolejny sezon?


A na koniec:
Jeden sezon w czymś się kończy a inny zaczyna. W lesie pojawiają się już grzyby i tak we wtorek zrobiłam sobie ulubioną zupę grzybową z pieprznika jadalnego, u nas zwanego kurką .




Jak widać dodałam pietruszkę.
Sos na tych grzybkach wychodzi równie przepyszny :)





35 komentarzy:

  1. U mnie też przetworowo w domu :) Truskawy zamrożone, a teraz Mama jeszcze robi konfitury i dżemy. Uwielbiam domowe wiktuały, w których wiem co jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Cudnie, ach za konfitury się jeszcze nie zabrałam . Zostały mi jeszcze z tamtego roku i chyba tylko porobię z jagód.

      Usuń
  2. Ta zupa bez pietruszki nie byłaby taka dobra w smaku, prawda:) Kurka + pietruszka = połączenie doskonałe:)
    Też robię mrożonki na zimę, pietruszka i koperek to u mnie podstawa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta prawda :) Koperek mam jeszcze strasznie malutki.

      Usuń
  3. Zupa super:) Ja uczę się jeść pietruszkę bo nigdy za nią nie przepadałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś też nie a teraz uwielbiam :)

      Usuń
  4. Kurki... moje ulubione grzybki:P Jeszcze nie miałam okazji w tym roku zasmakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w moich okolicach niestety ich nie ma, dostałam od koleżanki :)

      Usuń
  5. Ja też robię takie zapasy, ale jeszcze poczekam aż truskawki tańsze będą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mi udało się już kupić po 3 zł za kg

      Usuń
  6. Moja babcia ma instynkt grzybiarza ;D Ja mam wrażenie, że pod tym względem ślepa jestem i ich nie widzę XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheeh na szczęście i ja mam ten instynkt ;)

      Usuń
  7. nigdy nie słyszałam o koktajlach, z pietruszką. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Truskawki w zimę to jest to :D
    zgłodniałam teraz :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, truskawki są tak krótko, że trzeba zadbać o zapasy :P Dziś właśnie słyszałam, że podobno w lasach są grzybki,,,mmm,,, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są , ja najbardziej nie umiem się doczekać tzw :kani, zwanej również sowa :) lepsze to niż schabowy :)

      Usuń
  10. truskawki w moim ogródku już się prawie wyrodziły. truskawkowy sezon rzeczywiście jest bardzo krótki więc muszę jak najszybciej pozbierać i zamrozić. ps. moja pietruszka w ogródku wygląda trochę inaczej :P, ale z tego co wiem jest bardzo zdrowa ma dużo witaminy c.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nie pamiętam jaką nazwę ma moja pietruszka, ale kupiłam specjalnie odmianę taką "pełną" :) i co fajne w tym roku jej nie siałam, pięknie urosła z zeszłorocznego wysiewu :)

      Usuń
  11. Aaaa u mnie sosik kurkowy dzisiaj:)
    Zamierzam porobić zapasy w sobotę ...
    Wiesz, że całkiem niedawno wykończyłam zeszłoroczne - miałam truskawki, jagody, maliny i porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ooo porzeczek nigdy nie miałam zrobionych

      Usuń
    2. Powiem szczerze że to nie był zbyt dobry pomysł - bo były bardzo kwaśne a ja sobie zrobiłam miks do musli:D

      Usuń
  12. aaaa ślinka mi cieknie jak widzę zupę! Daj spróbować :)) U mnie jest działka owocowo warzywna i od zawsze nienawidziłam lata i przetworów. Cała masa nigdy się nie kończąca. Wszystkie owoce, warzywa. Soki, słoiki typu marchewka, dżemy, mrożonki, korniszony. Mała kuchnia zaparowana.. eh.. Wszyscy na powietrzu, a ja w kuchni. Zaraz się zacznie ten sezon i kolejne rwanie. Nie bardzo na niego czekam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheeh ;) a bo widzisz ja tam bardziej to wszystko pod siebie robię i te produkty które lubię :) dlatego sprawia mi to przyjemność . A ogórki to najlepiej własne smakują , tak zimą do obiadku :)

      Usuń
  13. u mnie też już truskawki zamrożone i pietruszka :)
    a zupa pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie w domu również zaczął się sezon "mrożenia" ale za to..zimą smakuje najlepiej <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapraszam na mojego bloga http://zakreconazwariowanalakieromaniaczka.blogspot.com/ dopiero zaczynam ; )

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam tak małą zamrażalkę, że mi pozostaje liczyć na mrożonki w sklepach niestety, nad czym ubolewam okrutnie.. ale jak tylko zainwestuję w nowe mieszkanie np będzie potem pełne zapasów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nad tym ubolewam , marzą mi się większe zapasy :)

      Usuń
  17. nie wiedziałam że już są grzyby, ja uwielbiam wszystkie
    ale \sama niestety nie wybieram się do lasu bo szybko się gubię

    OdpowiedzUsuń